Als u iedere jaar gewone pelargoniums koopt dan kunt u deze het beste na de bloeitijd weggooien en iedere jaar nieuwe kopen. Maar als u zeldzame exemplaren bezit dan wilt u deze natuurlijk graag behouden. voor het behouden zijn 2 dingen heel belangrijk: moet de plant gezond houden en u moet ze leren vermeerderen.

Het Stekken
Voor het stekken gebruiken wij stekgrond, 50% potgrond, 50 metselzand of cocopeat, dit is een stekgrond van kokosvezel. Net als bij Fuchsia's is het belangrijk de naam bij de stek te zetten. Zoek een geode stek met korte leden. Omdat en geranium gevoelig is voor bacteriŽn, is het aan te bevelen uw mes te ontsmetten met spiritus of alcohol. de stek moet ongeveer 5 cm lang zijn, u snijdt deze ongevee1,5 cm onder een bladoksel af.
 
            
foto: stekpoeder                   foto: pelargonium stek        foto:stekken van pelargonium

Verwijder eventuele losse blaadjes en steek de stek in de stekpoeder, de stek licht afkloppen en dan in een potje van +- 5 cm steken, de stek licht aandrukken. Geef de stekken niet teveel water en plaats ze op een lichte plaats uit de zon (niet afdekken met plastic). Als de stekken teveel water krijgen kan er wortelrot ontstaan, u ziet dan dat de stengel van onderaf zwart wordt. als de stekken aanslaan komen er na ongeveer 3 weken wortels aan.

Verpotten
Hebben de stekken eenmaal wortels, dan kunt u ze gaan potten. gebruik hiervoor een niet al te grote pot, de plant zal in een te grote pot geen goed wortelgestel krijgen. De voorkeur gaat uit naar een 9 a 10 cm pot.

Potgrond
Gebruik altijd een goede potgrond met eventueel 20% klei.
Van stek tot struik
Om een mooie plant te kweken moet je al vanaf het begin goed toppen. Hierdoor ontwikkelt de plant zich beter, eventuele bloemknoppen in het voorjaar verwijderen.
Dwergvarieteiten hoeft u niet te toppen, deze vertakken uit zich zelf. Begin met toppen als de plant 5 bladeren heeft en haaak dan het bovenste puntje eruit. De plant
gaat nu in de breedte groeien. Tijdens de groei in donkere dagen de planten niet teveel water geven. Geef de planten tijdens de groei voldoende ruimte omschimmels te verkomen.

Bijmesten
Elke week bijmesten met "plantprod 20-20-20" (zie foto)
2 theelepels op 10 liter water mag een pelargonium wel hebben. af en toe ook wat gedroogde koemest gebruiken is zeker aan te bevelen. Let op!! geeft een pelargonium nooit teveel voeding want dan bloeien ze juist minder.
 
foto: meststof   plantprod 20-20-20
 
Ziekten
De meest ernstige ziekte is roest. Dit ziektebeeld geeft aan de onderkant van het blad een grijze verkleuringen en aan de onderkant bruine sporenhoopjes. Bij ernstige besmetting wrden alle bladeren geel en vallen af, het beste kunt u de roest bestrijden door de zieke bladeren weg te plukken en de planten te bespuiten met het middel
'Baycor" . Ook kunnen luizen en wittevlieg grote schade veroorzaken, b.v krullend blad. Dit kunt u bespuiten met het middel "admire" van het merk Bayer.
Let ook goed op schimmels, deze kunt u goed voorkomend bestrijden met het middel

           

Overwinteren
Het overwinteren van Pelargoniums kunt u het beste doen bij een emp van 7 a 8 graden op een lichte plaats, goed terug snoeien en de planten niet teveel water geven.

Wij wensen u veel succes  Kees en Gerrie Spek     

copyright 2002 kwekerij C.Spek